FAQ

Hoe beland ik bij een podlooog?

Meestal kom je bij een podoloog terecht na doorverwijzing van een arts of specialist. Maar je kunt ook rechtstreeks een afspraak maken. De rubriek Klachten geeft een idee over het soort van klachten waarmee u bij de podoloog kan.

Hoe verloopt een consultatie?

Een consultatie begint met een uitgebreid gesprek over de specifieke klachten. Na het gesprek worden de schoenen geïnspecteerd. Vervolgens gaan we over tot een grondig onderzoek van de voeten en de onderste ledematen. Als het nodig is volgt een dynamisch onderzoek. We filmen de patiënt bijvoorbeeld wanneer hij wandelt of loopt. Op die manier kunnen we analyseren wat er precies verkeerd gaat.

Wat breng ik mee naar de consultatie?

– De schoenen waarop je het meest loopt (werk- en/of sportschoenen en pantoffels).
– Recente en oude steunzolen
– Medische verslagen, radiografieën

Is er tegemoetkoming van een ziekenfonds?

– Sommige ziekenfondsen geven onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor podologie. Voor meer info neem je best contact op met je ziekenfonds
– Patiënten met diabetes type 2 die een zorgtraject volgen, hebben recht op terugbetaling van twee behandelingen per kalenderjaar bij een door het RIZIV erkend podoloog
– ook patiënten met een diabetespas hebben recht op de terugbetaling van twee behandelingen per kalenderjaar bij een erkend podoloog, als de prestaties voorgeschreven zijn door de behandelende arts en de patiënt een verhoogd risico heeft op voetwonden (risicoklasse 1, 2a, 2b of 3)
– Er is geen terugbetaling voorzien voor podologische functionele zolen.
Voor de prijs van een paar kwaliteitsschoenen heeft u meer vrijheid, kunt u beter bewegen en dit met minder klachten. Door de duurzaamheid van Borginsole zolen zal de kostprijs op jaarbasis, zelfs zonder terugbetaling, lager liggen dan bij andere zolen.

Waarom moet een diabetespatient naar de podoloog?

Diabetespatiënten hebben vaak een vermindert gevoel in hun voeten, waardoor ze een wondje soms niet voelen. Bovendien zijn hun benen en voeten in sommige gevallen minder goed doorbloed. Een wondje zal daardoor minder snel herstellen. Op die manier kan een klein probleem uitgroeien tot een ernstige infectie, zonder dat ze patiënt het zelf in de gaten heeft. Daardoor moeten diabetespatiënten hun voeten op voorschrift van de arts regelmatig laten controleren door de podoloog. Die kan risico’s opsporen, advies geven en indien nodig een behandeling uitvoeren om erger te voorkomen.